Kip Madras is een kipgerecht dat mijn moeder regelmatig maakte en dat in de Nederlandse keuken redelijk bekend is. Toen we in Chennai (de nieuwe naam voor Madras) waren, wilde ik graag eens de echte "Kip Madras" proeven. We hebben meerdere restaurants bezocht en telkens de menukaarten afgespeurd, maar het blijkt dat de Indiërs kip Madras zoals wij dat maken, helemaal niet kennen. Kip Madras bestaat niet.
Ik kwam nog het meest in de buurt met Andra Chicken Curry, een dunne saus met flink gegaarde stukjes kippennek, poot en karkas in een dunne currysaus. Ik bestelde een fried rice bij de curry om er een complete maaltijd van te maken. Verrukkelijk, maar veel pittiger en minder zoet en romig dan de Nederlandse Kip Madras.
Achteraf leek het ook wel logisch: in het recept van mijn moeder wordt de kip gegaard in een saus met o.a. Nederlandse zure volle yoghurt, geraspte appel, tomatenpuree en bruine basterdsuiker. Zure yoghurt en basterdsuiker zijn hier echt niet te krijgen en ook geconcentreerde tomatenpuree konden we in de supermarkten niet vinden. Net als in China is vrijwel alle yoghurt ("curd") aangezoet. Zure appels vinden is lastig. Nee, kip Madras is een heerlijke vernederlandste curry die ik graag af en toe op tafel zet om indruk te maken, maar met Madras heeft het weinig te maken.

Reactie plaatsen
Reacties