Vanille. Dit is de vanilleplant, na de oogst. De vanille is zo'n twee weken geleden uit de peulen verwijderd. De vanilleplant is geen vaste plant. Hij sterft na ca. 1,5 jaar af. Het is een soort klimplant, die een andere, houtige plant of struik nodig heeft om tegen op te groeien.  Vanillestokjes zijn in Nederland behoorlijk duur en vaak van matige kwaliteit. Vanillestokjes moeten flexibel zijn, dan weet je dat de plantaardige oliën er nog inzitten.

Kardemom. Kardemomplanten gedijen het beste als ze niet te veel aan direct zonlicht blootgesteld worden. Daarom zie je dat ze vaak met groen doek van het directe zonlicht afgeschermd worden. De kardemoms groeien helemaal onderaan de plant, aan kleine steeltjes. De beste kardemoms zijn de groene, omdat daar de plantaardige oliën nog inzitten. De harde bruinige kardemoms in die je in de Nederlandse supermarkt tegenkomt zijn droger en veel minder zacht van smaak dan de verse groene kardemoms, die hier in veel gerechten verwerkt worden. 

Kaneel. Echte kaneel wordt gemaakt van de schors van de kaneelboom (Cinnamomum verum) die oorspronkelijk uit Sri Lanka komt en die in Kerala veel geteeld wordt. De kaneel heeft een lichtbruine kleur en een milde, aangename smaak. Er kan niet te veel kaneel van een boom geoogst worden, anders kan de boom niet goed herstellen van de wond. De schors van de kaneelboom herstelt zich in ongeveer vijf jaar.  

De kaneel die in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt is meestal afkomstig uit China en wordt gemaakt van de Cinnamomum Cassia-boom. De cassia-kaneel kun je herkennen omdat het holle pijpjes zijn (op de foto rechts), in tegenstelling tot de echte kaneel (op de foto links) die meer gelaagd is. Cassia-kaneel is goedkoper en heeft een bitterdere en scherpere smaak. Bovendien bevat deze kaneel een grotere hoeveelheid cumarine, een stof die schadelijk kan zijn voor je lever.  

 

Cacao. De cacaoplant is een groenblijvende boom die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. De cacaoboom kan het hele jaar door bloeien en vruchten geven. De bloemen groeien direct op de stam en ontwikkelen zich dikke groene peulen (groter dan een sinaasappel). Als de peulen rijp zijn worden ze geel tot bruin. In elke peul zitten ongeveer 50 cacaobonen, die verwerkt worden tot cacaoboter en chocolade. Komende maand gaan we in Tamil Nadu een cacaoplantage en een chocoladefabriek bezoeken. Dan komen we daar nog meer over te weten. De biologische chocolade met stevia van "The Planters House" die we hier kochten was in ieder geval overheerlijk.  

Peper De peperkorrels groeien in kleine strengen van 30 a 50 korrels aan de peperstruik. Zwarte peper, rode peper, witte peper en groene peper zijn allemaal afkomstig van dezelfde peperstruik. Het verschil zit in de verwerkingswijze. Zwarte peper wordt gemaakt van onrijpe peperbessen die vaak nog groen van kleur zijn. De bessen worden eerst gekookt en daarna in de zon gedroogd, waardoor zwarte peperkorrels ontstaan. Witte peper wordt gemaakt van rijpe bessen die aan de plant verkleuren tot oranje of rood. De bessen worden geweekt in water en daarna in de zon gedroogd. Rode peper wordt ook gemaakt van rijpe bessen, maar die worden meteen na het oogsten gedroogd. Cayennepeper is geen familie van de peperplant, maar word gemaakt van chilipepers. 

 

Nootmuskaat. De nootmuskaatnoot is eigenlijk geen noot maar een pit. Hier links zie je een nog niet rijpe vrucht aan een nootmuskaatboom. De vruchten van de nootmuskaatboom zijn iets groter dan een eikel. Als de vruchten rijp zijn barsten ze open waardoor een groot kogelrond zaadje zichtbaar wordt, omringd door een dikke, rode, olieachtige zaadrok. Het zaadje binnenin is de nootmuskaat en de zaadrok die na drogen bruinachtig verkleurt kennen we als foelie.

 

Kruidnagel. De kruidnagel groeit hoog in de kruidnagelboom. Dit is een enorme boom die vaak zo gesnoeid wordt dat hij op een struik lijkt. De bladeren van de boom ruiken ook naar kruidnagel, dat kun je duidelijk herkennen. De kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom. De kruidnagels groeien hoog in de struik en moeten als ze rijp zijn vanaf een hoge ladder geplukt worden. De bloemknoppen worden geoogst voordat ze opengaan en worden vervolgens gedroogd. Van de kruidnagels zelf hebben we geen foto kunnen nemen, daarvoor was het niet het goede seizoen. Ook de koffie, gember en kurkuma hebben jullie nog van ons tegoed.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.