Dengue

Voor ons vertrek naar India zijn we uiteraard naar de GGD geweest om ons te laten vaccineren tegen de meest voorkomende ernstige ziekten in India. Zo kregen we vaccins tegen Hepatitis A en B, Hondsdolhied (rabies), DTP en buityphus. Inentingen tegen malaria en dengue waren vorlgens de GGD niet nodig omdat die zelden voorkomen in India. Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. In tegenstelling tot de hersenetende amoebe die uiterst zeldzaam is, komt dengue nu in Kerala regelmatig voor. In de kranten wordt al gesproken over een epidemie, en die epidemie komt behoorlijk dichtbij. In juli 2024 hebben al meer dan 50.000 patiënten in Kerala behandeling gezocht voor koorts. Hier op de campus zijn al 2 nonnen uit het meisjeshostel en 3 studenten ziek geworden. 

Het dengue virus wordt net als malaria overgedragen door besmette muggen. Voor dengue zijn dit de gelekoortsmug (rechts) en de Aziatische tijgermug (links). Je bent knap als je de verschillen kan zien. 

 

 

   

   De Aziatische tijgermug plant zich voort door eitjes te leggen op plekken met een beetje water, zoals bloempotten, gebruikte banden, frisdrankblikjes, emmertjes, vaasjes, dakgoten en regentonnen. De eitjes worden op de wand van deze objecten gelegd, net boven het wateroppervlak1. Na een paar dagen komen de larven uit de eitjes, die vervolgens verpoppen tot volwassen muggen. De ontwikkeling van ei tot volwassen mug duurt ongeveer 2 tot 3 weken Het vrouwtje van de tijgermug steekt overdag en draagd de ziekteverwekkers in haar speekselklieren. 

   Als je door een geïnfecteerde mug gestoken wordt krijg je na een incubatietijd van enkele dagen (4 tot 7) flinke koorts (tot 41 graden) met koude rillingen, stevige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, keelpijn en hoesten. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich ernstige dengue met complicaties zoals zwellingen van de lymfeklieren, bloedingen en orgaanfalen. Onbehandeld is de ziekte bij 13% van de gevallen dodelijk, maar door een vroege detectie en een juiste behandeling in het ziekenhuis kan de sterfte teruggebracht worden tot minder dan 1%.

   Je zult begrijpen dat Jaklien en ik ons elke dag uitgebreid inspuiten met antimuggenspray met DEET. Bovendien gaan we zodra we in onze kamer een mug zien op jacht met de elektrische vliegenmepper die we al in de eerste week hier op de campus hebben gekocht. Het helpt natuurlijk ook als je je hele lichaam met kleding bedekt, maar dat is bij de huidige buitentemperaturen niet erg aangenaam. 

Klimaatverandering

De opkomst van Dengue in Kerala, maar bijvoorbeeld ook in de naburige staat Karnataka kan niet los gezien worden van klimaatverandering en landtransformatie. De gevolgen van klimaatverandering zijn momenteel in een groot deel van India zichtbaar. Tijdens het moessonseizoen was er natuurlijk altijd al veel regenval, maar in bepaalde gebieden is het nu echt buitensporig. De meren achter de stuwdammen, die twee maanden geleden nog vrijwel leeg waren, staan nu overvol. Verschillende rivieren en meren treden buiten hun oevers en er zijn forse overstromingen. Dit wordt verergerd door de slecht gecontroleerde urbanisatie, de slechte (vaak open) riolering, waterzuivering en afvalverwerking. Natuurlijke waterwegen zijn vaak verstoord en vervuild en door bebouwing, asfaltering en het betegelen van erven wordt de infiltratie van regenwater in de grond verhinderd. De muggen krijgen vooral in stedelijke gebieden de gelegenheid zich snel te vermenigvuldigen.

   De Aziatische tijgermug kwam in Nederland tot voor kort niet voor, maar inmiddels is hij ook in Nederland aangetroffen. Bij hogere temperaturen kan deze mug ook in Nederland makkelijker overleven en gaan we misschien in de toekomst ook te maken krijgen met de verspreiding van dengue.

   Een bijzonder neveneffect van mijn verhalen over de hersen etende amoebe en nu dengue is, dat ik nu op mijn startpagina vergeven wordt van verhalen over allemaal ernstige ziekten, virussen en bacteriën die zo her en der in India voorkomen: het Zika-virus, cholera, salmonella, e-coli. Want je krijgt op sociale media een aanbod dat past bij je eigen belangstelling. Je zou er hypochonder van worden. Ik moet maar weer snel over een paar vrolijek onderwerpen gaan schrijven.