Kip Tandoori

Gepubliceerd op 29 april 2024 om 20:26

   Vandaag was het voor de tweede keer in de afgelopen weken tijd voor een van mijn favoriete Indiase gerechten. Als ik het over Kip Tandoori heb, dan bedoel ik dan niet het slappe curry-achtige sausje van Knorr Wereldgerechten. Kip Tandoori wordt niet gemaakt met smakeloze kipfilet, maar met stukken kip met bot zoals kippenpoten, drumsticks of kippendijen omdat die sappiger blijven. Hier in Pollachi worden de kippen levend op de markt gekocht en ter plekke geslacht, daar waren we eerder op de dag getuige van. De kip is dus lekker vers.

Voor Kip Tandoori is de samenstelling van de marinade cruciaal. Tandoori massala is de specerijenmix die wordt gebruikt voor de marinade. De Tandoori massala wordt gemengd met yoghurt en citroensap. Het vel wordt van de kip verwijderd en er worden een aantal diepe sneden in het vlees gemaakt om de marinade beter te laten intrekken.  

   De marinade die op de stukken kip is aangebracht geeft de kip de karakteristieke rode kleur. Je kunt tandoori masala natuurlijk kant-en-klaar kopen in de winkel, maar het is lekkerder om het zelf te maken met verse kruiden en specerijen. De kip moet minimaal 2 uur marineren.  De kipstukken wordt traditioneel gekookt in de Tandoor (kleioven) tot ze van buiten bijna verkoold zijn, maar de meesten zullen een moderne oven gebruiken. In het restaurant The Slaves waar we aten werd de kip geserveerd met mildzure room, een koriander-munt chutney en een wat zurige salade van knapperige groenten. Daarnaast had ik versgebakken naan-brood besteld. De groenbruine curry die je ook op het bord ziet liggen had ik gekaapt van Jaklien om te proeven. Op haar beurt snaaide Jaklien ruim de helft van mijn naan-brood :((

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.