Naast onze topper de biryani hebben we nog een favoriet hier in Zuid-India. Dat is de dosa. Een dosa is een soort van grote pannenkoek, gemaakt van een beslag van gefermenteerd linzen- en rijstmeel. Hij wordt zo dun als een flensje en een beetje krokant gebakken en warm geserveerd.
Er zijn verschillende manieren om de dosa te eten. Naturel, met sambar, chutney en raita om hem in te dippen. Of gevuld. De meest voorkomende vulling is de masala-dosa. Masala is een kruidige saus, die wij kerrie-saus zouden noemen, met ui en aardappel. Verder veel voorkomende vullingen zijn paneer, ei en spinazie. Ook kan er gevarieerd worden met de samenstelling van het beslag, door toevoeging van bijvoorbeeld (volkoren)meel.
In restaurants wordt een dosa eigenlijk alleen overdag geserveerd, dus voor het ontbijt, de lunch en de tea, en is bijzonder geschikt voor een niet te zware maaltijd.

Massala-dosa, met tomaten-raita, kokos-raita, en twee soorten sambar (een dunne soep van linzen, met wat groenten als erwten en okra). Deze keer is hij opgerold, maar hij kan ook dubbelgevouwen geserveerd worden. En zie ook hier weer het bananenblad.
Reactie plaatsen
Reacties