Manchow soep
We doen het niet vaak, maak af en toe is het wel lekker on je elektrolyten aan te vullen: een soepje vooraf. Soep is populair in de Indo-Chinese keuken. Deze lobbige Manchow Soup is een heerlijke licht pittige, vegetarische soep die je vaak op de restaurantmenu's tegenkomt. Manchow Soep zit vol groenten (wortel, sperzieboon, lente-ui, kool), knoflook, gember, chilipeper en wordt gemaakt in de wok met sojasaus en een beetje azijn. De soep wordt lobbig gemaakt door het toevoegen van wat maiszetmeel en wordt afgewerkt met knapperige gefrituurde noedels. Hoewel de soep vernoemd is naar Mantsjoerije, ligt de oorsprong van deze soep in de staat Meghalaya in het noordoosten van India.

Hot and sweet

Jaklien had gekozen voor de Hot and sweet soup. “Hete en zure soep” is een Chinese soep die in veel varianten voorkomt. In India wordt deze soep gemaakt met rode en groene pepers, gember, wortelen, peultjes, tofu, sojasaus, rijstazijn en een beetje suiker. Deze soep was gebaseerd op een groentebouillon, maar in China wordt vaak een vleesbouillon gebruikt als basis. Ui, knoflook en maiszetmeel zorgen voor de verdikking en de textuur van de soep
Hot and sour chicken
Hot and sour chicken soup lijkt sterk op de Hot and Sweet soup. Uiteraard wordt er nu gewerkt met een kippenbouillon en stukjes kippenvlees. In plaats van een beetje suiker wordt er wat meer azijn en chiliflakes aan de soep toegevoegd. Hierdoor krijgt de soep een kick. Veel gebruikte groenten zijn champignons en bamboescheuten, maar je kunt er ook veel andere groenten in kwijt. Voor het zoete element kunnen stukjes ananas toegevoegd worden. Gember, knoflook en lente-uitjes zorgen voor extra smaak, terwijl sojasaus, sesamolie en rode wijnazijn worden toegevoegd voor de zoutige smaak, een vleugje nootachtigheid en het zure element.

Murungai Rasam
Murungai Rasam is eigenlijk niet veel meer dan een behoorlijk pittige kippensoep met curry blaadjes, "drumsticks" en garam massala. Drumsticks zijn de peulen van de Moringa-boom en lijken qua uiterlijk op een sterk vezelige asperge. Ze zijn van binnen heerlijk zacht maar de vezels zijn niet te eten. De drumsticks kom je ook tegen in allerlei curry's, sambar en stoofpotjes.
Mulligatawny
Mulligatawny is een soep waarin Indiase en Britse invloeden gecombineerd worden. De naam komt van Tamil-woorden die “peper-water” betekenen. Het is een soep van linzen, wortel, ui, selderij, kokosmelk en currybladeren. Voor de niet-vega variant worden kippenbouillon en kippenvlees gebruikt.

Palak soep
Palak soep. Volledig op de gok genomen, ik had geen flauw idee wat me te wachten zou staan. Palak soep blijkt een geweldig lekkere spinaziesoep te zijn, waarbij de gekookte spinazie volledig tot dunne soep is gedraaid met de staafmixer of de keukenmachine. Knalgroene spinaziesoep met veel knoflook en wat ui, ik zou het zelf nooit bedacht hebben, maar het is me toch een partij lekker! Zeker waard om te onthouden en eenmaal thuis in Deventer eens na te maken! Schijnt nog goed te zijn om mee af te vallen ook!

Citroen Koriander soep
De vegetarische citroen koriandersoep die we aten ter gelegenheid van de viering van ons 17-jarige huwelijk is een van de lekkerste soepen die we hier gegeten hebben. De soep is lekker fris en smaakt zeer duidelijk naar verse koriander. Je vind het niks of je houdt ervan. Er is ook een variant met kip, maar die hebben we niet geprobeerd.

Andere soepen die we regelmatig op de menukaart tegenkomen zijn de Sweet corn soup en de vegetarische Wonton soep. Meer over die en andere soepen zodra we die hier een keer uitgeprobeerd hebben.
Reactie plaatsen
Reacties