Biryani

Gepubliceerd op 20 april 2024 om 20:40

   Een van de meest populaire gerechten in India is biryani. Biryani is een gemengd rijstgerecht dat meestal wordt bereid met langkorrelige rijst (zoals basmati), specerijen (zoals saffraan) en een laagje vulling (ei, lam, kip, rundvlees, garnalen, vis of groenten). De biryani wordt afgedekt en langzaam gekookt, vaak met het deksel afgesloten om de smaken te behouden. Jaklien en ik eten de biryani met enige regelmaat als lunch, meestal in een gespecialiseerd biryanirestaurant. Biryani wordt geserveerd op een bord als een keurig rond bergje rijst waaronder de vulling verstopt zit, meestal samen met een kommetje raita en pickles. 

   Er zijn veel variaties van biryani, afhankelijk van de regio waar het vandaan komt. Thalassery biryani is een van de meest gevierde biryani’s in Kerala. In deze biryani wordt een kortkorrelige kaima-rijst gebruikt in plaats van de basmatirijst. De kaima-rijst heeft een heerlijk aroma en plakt niet. In plaats van de traditionele methode, waarbij gedeeltelijk gekookte rijst en de vulling samen worden gelaagd en gekookt, worden bij Thalassery biryani de rijst en het vlees apart gekookt voordat ze samen worden gelaagd en gebakken. Dit zorgt ervoor dat de rijst niet te plakkerig wordt en zijn textuur behoudt. De belangrijkste smaakmaker in deze biryani is kokosmelk, waarin de groenten worden gekookt. Het heeft minder specerijen dan andere biryanisoorten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.