Vers vruchtensap

Gepubliceerd op 18 april 2024 om 14:23

   Drinken we in Nederland vooral jus d'orange en appelsap, hier is een enorme voorraad vers fruit aanwezig voor de heerlijkste sapjes. Of, nouja, sapjes... Het fruit gaat in zijn geheel in de blender, waardoor het meer op een smoothie lijkt. Wat ijsblokjes erbij, en je hebt een heerlijk koel drankje. Zo hebben we al mango, ananas, watermeloen, komkommer, gele komkommer, en gember-limoen gedronken. Limoen en gember-limoen wordt ook wel aangelengd met bruisend water, waardoor het een soda wordt met vers fruit.

   Soms zitten er nog stukken van de vrucht in het sap, of, zoals bij meloen en komkommer, de zaadjes. Maar dat geeft het drankje juist extra pit. In restaurants serveren ze doorgaans puur sap, maar als je in een stalletje langs de weg een sapje bestelt, wordt er vaak een basis van siroop aan toegevoegd, waardoor het geheel nog zoeter wordt. Geen wonder dat diabetes volksziekte nummer één is in India.


   Een klasse apart is de tender coconut. Feitelijk worden de kokosnoten onrijp geoogst, waardoor ze nog gevuld zijn met kokoswater. Één kokosnoot kan dan tot wel 300 ml drank bevatten. Eerst wordt de bovenkant van de noot afgekapt, tot er een gaatje ontstaat naar de noor. Hierin een rietje, en drinke maar. Als het sap op is, kan de noot nog doormidden gehakt worden, en kun je het zachte vruchtvlees er met een stukje van de schil zo uit lepelen. De smaak lijkt niet op de kokosrasp die we in Nederland kennen.

   Waar wij in het begin dachten dat het een andere soort kokosnoot was, blijkt de tender coconut dus de onrijpe versie van de bekende harde, bruine noot te zijn. Als deze noten langer aan de boom blijven hangen, wordt het vocht binnenin de noot langzaam omgezet in de vezelige witte kokos die we kennen. De buitenkant van de pit wordt langzaamaan harder en bruin, en de groene vrucht die eromheen zit verdroogt in de bruine vezels, waar dan weer kokosmatten van gemaakt kunnen worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.