
De Karimeen of Groene Chromide is een soort Cyclide die van nature voorkomt in het zoete en brakke water van de "backwaters" in Kerala. Het is een populaire vis en wordt beschouwd als een delicatesse. Het is de Nationale vis van de staat Kerala. De vis stond al enige tijd op mijn verlanglijst, want ik was hem al eerder op een menukaart tegengekomen. Bovendien hadden we de vis al vers te koop zien liggen bij een vishandelaar aan het strand.
Eergisteren kwamen we Karimeen Pollichathu tegen op de menukaart van het restaurant Fusion Bay in Fort Kochi, dat ons was aangeraden door de bestuurder van onze riksja. Karimeen Polliatchu is een traditioneel gerecht waarbij de Parelspotvis gemarineerd en vervolgens gebakken wordt in een bananenblad. Omdat het etenstijd was en te warm om verder door de straten van Fort Kochi te struinen, besloten we tot een uitgebreide lunch.


Je moet de Parelspotvis met beleid eten, want hij zit van top tot teen vol met scherpe kleine graatjes. De vis was heerlijk mals. De kruiding was behoorlijk pittig en deed me denken aan het Indonesische gerecht Ikan Bali. De vis werd geserveerd met kokosrijst (rijst met kokos, cashewnootjes en rozijnen) en dat was meer dan voldoende. Het drinken bij de maaltijd was, zoals vaak hier in Kerala gewoon water. Dat komt ook omdat de meeste restaurants geen bier verkopen.

Reactie plaatsen
Reacties