Aardverschuivingen

Gepubliceerd op 31 juli 2024 om 17:08

   Kerala is in het wereldnieuws, en deze keer niet zo positief. De afgelopen dagen heeft het in de West-Ghats langdurig enorm geregend. De regenval liep op sommige plaatsen op tot wel 300 mm regen per dag. Als gevolg van de hevige regenval zijn er tenminste 4 grote verwoestende aardverschuivingen geweest in het Wayanad-district van Kerala. De aardverschuivingen hebben de loop van de Chaliyar rivier veranderd. Er zijn twee dorpen getroffen en wegen zijn gedeeltelijk onderbroken. De aardverschuivingen hebben tot nu toe al 200 levens geeïst en het dodental zal zeker nog verder oplopen. Volgens de krant Indian Express zijn er waarschijnlijk veel mensen meegesleurd in de Chaliyar rivier en velen zitten nog vast onder het puin van meegevoerde huizen. Veel slachtoffers waren arbeiders die in tenten sliepen. Zij werkten in de thee- en kardemomplantages in het gebied.

   Het district Wayanad ligt in het noorden van Kerala. Het is een bergachtig gebied dat doorkruist wordt door kronkelige weggetjes. We hebben dat gebied eigenlijk niet bezocht. We zijn er wel 's nachts met de bus van Mysore naar Kozhikode door gereden, net aan het begin van het moessonseizoen.

Reddingsacties

   Het getroffen gebied is moeilijk bereikbaar. De hulpverleners proberen zich een weg te banen door het stromende water, de modder en de omgevallen bomen. De aardverschuivingen vernielden een grote brug die toegang gaf tot de regio. Bij de reddingsacties is het Indiase leger ingezet, onder andere om een noodbrug te bouwen. Het leger is ook aanwezig met helikopters. De barre weersomstandigheden maken het reddingswerk niet bepaald makkelijk.

  De reddingsoperaties zijn sinds gisterochtend aan de gang. Gisteren konden de reddingsteams door de slechte weersomstandigheden niet veel mensen redden. Ongeveer 500 tot 600 personeelsleden van het NDRF-team, het leger, de staatspolitie, boswachters en vrijwilligers hebben vandaag de reddingsoperaties uitgevoerd. Ze doen hun best om de brug opnieuw te bouwen zodat grondverzetmaterieel naar het rampgebied kan worden verplaatst. Tot nu toe wordt het meeste graafwerk nog handmatig gedaan. De reddingsacties zijn live op TV te volgen en het is te zien dat mensen zeer betrokken zijn bij de ramp. Bij het koffie- en theetentje "The Tea Monk" stond gisteren buiten een grote TV aan, waar de klanten de reddingswerkzaamheden konden volgen. De overheid heeft twee dagen van Nationale Rouw afgekondigd. De scholen en universiteiten zijn gesloten. Ook hier op de campus zijn alle colleges al twee dagen afgelast en we horen zojuist dat de lessen moergen ook uitvallen. Het is niet ondenkbaar dat er nog meer lesvrije dagen zullen volgen. Ook de Periyar rivier bevindt zich immers op kritieke hoogte. 

   Er is behoefte aan allerlei hulpmiddelen voor de ontheemden. Morgen is er op St. Albert's College een inzamelingactie voor de getroffenen. Daar gaan wij in ieder geval ook spullen doneren. De docenten en staf van St.Albert's College hebben een lijst met benodigde hulpgoederen gedeeld via WhatsApp. 

Opwarming van de Arabisch Zee

   Wat gebeurde er in Wayanad? Het district Wayanad ontving volgens het India Meteorological Department (IMD) meer dan 140 mm neerslag in de 24 uur tussen de ochtenden van maandag en dinsdag, ongeveer vijf keer meer dan verwacht. Verschillende gebieden in het district meldden meer dan 300 mm. De  extreemzware regenval hangt samen met de opwarming van de Arabische Zee. Sinds de jaren '90 is de watertemperatuur van de Arabische Zee al meer dan 1 graad gestegen. De hogere watertemperatuur heeft gevolgen voor de verdamping, voor de stabiliteit van de atmosfeer en daarmee voor de moessonregens. Er vormen zich daardoor vaker cumulonimbus wolken. Waar vroeger de moesson zich kenmerkte door lange perioden van matige regenval is het patroon nu aan het veranderen. Er zijn steeds vaker perioden van extreme neerslag, die soms ook erg lokaal kan zijn.

   Kerala bestaat ruwweg voor de helft uit heuvels en bergachtige gebieden met hellingen van meer dan 20 graden. Deze gebieden zijn zeer gevoelig voor aardverschuivingen bij hevige regenval. De hotspots voor aardverschuivingen in Kerala zijn te vinden in de districten Idukki, Ernakulam, Kottayam, Wayanad, Kozhikode en Malappuram. Meer dan de helft van de aardverschuivingen vinden plaats in gebieden met plantages. De Western Ghats regio van Kerala was vroeger een dichtbebost gebied. De daar aangeplante rubber-, thee- en kardamomplantages kunnen de grond onvoldoende bijeenhouden. Jarenlange ontbossing van Kerala ligt mede ten grondslag aan de huidige problemen. 

Ongecontroleerde urbanisatie

   Als gevolg van de Wayanad-aardverschuivingen is het 13 jaar oude Madhav Gadgil-panelrapport over West-Ghats weer in beeld gekomen. Het Western Ghats Ecology Expert Panel (WGEEP), werd voorgezeten door Madhav Gadgil. Madhav Dhananjaya Gadgil is een Indiase ecoloog, academicus, schrijver en columnist. Hij is de oprichter van het Centre for Ecological Sciences, een onderzoeksforum onder de vlag van het Indian Institute of Science. Gadgil was tevens lid van de Wetenschappelijke adviesraad voor de Premier van India.  Zijn werk heeft bijgedragen aan het verhogen van het bewustzijn over duurzame ontwikkeling en ecologische bescherming
   Het WGEEP-panel is (ook wel Gadgil-commissie) in 2010 opgericht door de Indiase regering om de milieugevoeligheid van de West-Ghats te evalueren en de mogelijke gevolgen van klimaatverandering in de regio te beoordelen. Het panel adviseerde om 75% van het 129.037 vierkante kilometer grote gebied van de bergketen als ecologisch kwetsbaar aan te wijzen. Deze aanbeveling was gebaseerd op de aanwezigheid van dichte bebossing, een groot aantal endemische soorten en een unieke geologie. In het rapport werd gewaarschuwd voor activiteiten zoals het openen van willekeurige steengroeven en het bouwen in ecologisch gevoelige gebieden van de West-Ghats. Ook werd een volledig verbod op nieuwe urbanisatie aanbevolen ter voorkoming van vervuiling en vernietiging van een unieke habitat. 

    Zoals zo vaak als het gaat om natuur- en milieubescherming stuitte het rapport op weerstand. Er was tegenstand vanuit de deelstaatregeringen en industriële belangengroepen. Dit leidde tot debatten over de balans tussen ontwikkeling en natuurbehoud. Geen van de deelstaten accepteerde de conclusies van het Gadgil-rapport. De aanbevelingen werden, om aan de bezwaren tegemoet te komen, in 2013 herzien en gewijzigd door de Kasturirangan-commissie. Deze commissie stelde een "evenwichtigere aanpak" voor, waarin werd geprobeerd een evenwicht te vinden tussen ecologische bescherming en ontwikkelingsbehoeften. De commissie stelde voor om 37% van het totale gebied van de Westelijke Ghats (ongeveer 60.000 vierkante kilometer) aan te wijzen als ecologisch gevoelig gebied (ESA). Dit is de helft lager dan de 75% die werd voorgesteld in het rapport van de Gadgil-commissie. Daardoor werd toch de weg geopend voor economische ontwikkelingen in het gebied.

   De aanbevelingen van de Kasturirangan-commissie had gevolgen voor bossen en gemeenschappen in vier verschillende Indiase deelstaten, van Zuid naar Noord: Tamil Nadu, Kerala, Karnataka en Maharashtra. Echter ook tegen dit afgezwakte rapport was weer weerstand. De voorgestelde maatregelen zijn maar zeer ten dele uitgevoerd. Elke keer blijkt dat lokale belangen van boeren, toerisme en industrie de bescherming van de natuur tegenhouden. Niet alleen in Nederland, maar ook in Kerala.

Menselijk aandeel in de ramp

   In het Gadgil rapport en het rapport van de Kasturirangan-commissie werd al gewaarschuwd dat het gebied van de West-Ghats gevoelig is voor natuurrampen. Maar lokale overheden en de lokale bevolking verzetten zich tegen de aanbevelingen vanuit de wetenschap. Madhav Gadgil zei in de krant The Hindu dat de overheid de aanbevelingen uit zijn rapport serieus had moeten nemen. Deze ramp is dus niet gewoon een natuurramp, maar deels man-made. Kerala krijgt in de toekomst vaker te maken met extreme regenval tijdens de moesson en zal ongecontroleerde urbanisatie stevig moeten aanpakken. Ik ben echter bang dat ook deze keer de aanbevelingen weer gaan verzanden in de Indiase politiek. Politici rollebollen nu al door elkaar met beschuldigingen dat ze waarschuwingen niet serieus genomen hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Toos-Bongers-Vinken.
9 maanden geleden

Dank je wel voor dit bijzonder verhaal! Het geeft meer inzicht in de situatie daar, heel moeilijk. Gelukkig zaten jullie niet in het getroffen gebied!Sterkte met alles.