Hutspot

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 12:39

   Al een tijdje geleden was de principe-afspraak gemaakt om een keer Hollandse pot te koken met/voor de fathers. Ook met de docenten zouden we een kooksessie doen.  In juni werd het Islamitische offerfeest gevierd, wat resulteerde in een driedaagse vakantie voor iedereen. Omdat maandag een vrije dag was, konden we die dag gebruiken om te koken met father Jensen. Om zoveel mogelijk Nederlandse smaken aan bod te laten komen, hebben we kleinere beetjes van verschillende gerechten gemaakt.

   We wilden eigenlijk erwtensoep maken, maar rookworst is onmogelijk hier. Ook knolselderij hebben we niet kunnen vinden. En zelfs groene spliterwten hebben ze niet in de supermarkten die we bezocht hebben.

Varkensvlees is sowieso moeilijk, omdat veel super- en hypermarkten in handen zijn van moslim-eigenaren, waardoor ze dat niet verkopen. Ook zuurkool is hier natuurlijk niet te koop. Het hele principe van het inmaken/fermenteren van de witte kool kennen ze niet. Dus moesten we wat anders verzinnen.

   Voor wat wel te krijgen was, hebben we kriskras de halve stad door gereisd. Maar we kregen het voor elkaar.

     Als voorafje maakten we onze befaamde tomaten-groentensoep. Als sinds jaar en dag favoriet bij onze kinderen. Misschien niet typisch Nederlands, maar wel typisch ons. En de hoeveelheid groenten in de soep en de balletjes zijn wel echt anders dan Indiase soepen. Father Jensen heeft zijn best gedaan op het schoonmaken en snijden van de groenten.

   Vervolgens hadden we drie soorten stamppot. Aardappels, wortels en uien zijn hier overal voorhanden. Rode bieten ook. En zelfs boerenkool is in sommige hypermarkets te krijgen. En natuurlijk moet dat gegeten worden met mosterd en een flinke bal half-om-half gehakt. Daarnaast hadden we ook nog wat pannenkoekjes gebakken. Spekpannenkoek, kaaspannenkoek, pannenkoek met rozijnen en naturel.

   Als toetje hebben we vla-flip gemaakt. Met wat hier voor handen was: Zelf vla maken met melk, suiker,  maizena en vanille. Voor de yoghurt hebben we curd opgeklopt en in plaats van ranja hadden we aardbeiensaus.

   Helaas had father Jensen halverwege de kooksessie nog een online meeting, maar de broeders bleven om te helpen met alles. Zij weten ook de weg in de keuken, wat erg handig was. Voordat we boodschappen gingen doen, hadden we al een inventarisatie gedaan van hulpmiddelen in de keuken van het college. Helaas was er geen oven, zodat ons eerste plan om Nederlandse appeltaart als toetje te maken in duigen viel. Een stamper was ook niet aanwezig, net zo min als een garde. Nou kun je dat ook met een vork prakken en met een lepel roeren, maar dat leek mij toch niet erg handig: In totaal 2,5 kilo stamppot met een vorkje mengen.....

   Brother Stayn was onze meester-stamper, brother Anmod maakte schitterende soepballetjes. Simon maakte de grote gehaktballen en Jaklien ontfermde zich over de vla en de pannenkoeken.  Kwart over acht kwamen fathers Jensen en Shine vol verwachting de keuken in. Half negen werd father Thoppil gebeld dat het eten klaar was. We zouden in de VIP-dining eten, vlak naast de keuken. Het idee dat de stamppotten zo werden gegeten als maaltijd, was nog een lastig concept. Brother Steyn dacht dat het misschien nog gefrituurd zou worden als een soort vegetarische burgers. 

   De soep werd goedkeurend ontvangen (deze was eigenlijk een last-minute toevoeging, omdat father Thoppil aangaf dat soep altijd lekker was.) Vervolgens werden de pannenkoeken -met stroop- opgeschept. Deze werden nog enthousiaster opgegeten. Met namen de brothers aten er al hun buik vol mee. De stamppot was okee, de gehaktballen-met-jus waren lekker. Ze waren verbaasd dat er zo weinig kruiden in zaten. Natuurlijk hadden we al gewaarschuwd dat, vergeleken met de Indiase keuken, de Hollandse keuken misschien een beetje "flauw" zou zijn.  Er werd dan ook ruimhartig gebruik gemaakt van de scherpe dijon-mosterd die we erbij hadden gezet.

   Het toetje tot slot werd weer met veel smaak verorberd. Dat zouden ze zelf nooit bedacht hebben.

   Al met al werd er met smaak gegeten, en werden wij uitbundig bedankt voor het eten. Natuurlijk was er van alles over, vooral veel soep. Maar dit is de volgende dag door de studenten die intern wonen opgegeten. Zo hebben wij de fathers de afgelopen week voor de tweede keer getracteerd, na de jackfuit een paar dagen eerder.

Reactie plaatsen

Reacties

Toos-Bongers-Vinken.
10 maanden geleden

Wat een leuk idee, hun kennis te laten maken met de Nederlandse pot!
Het viel in de smaak ook nog, heerlijk toch!
Aan de foto's te zien vonden jullie het ook leuk om weer een eigen potje te koken en eten, ja toch?.