
Onze laatste stop op deze rondreis is badplaats Kozhikode (spreek uit als Korrikood, waarbij de rr een overdreven Gooise klank is). De Engelse naam van de stad is Calicut. Niet te verwarren met Calcutta, dat helemaal in het verre oosten van India ligt.
Kozhikode is de plaats waar Vasco da Gama in India geland is, en daarmee werd de geschiedenis van het subcontinent gevormd. Voor die tijd handelden de Chinezen, Arabieren en Romeinen al met de Indiërs in Calicut. De haven was de grootste handelshaven van Malabar, belangrijker dan Kochi. Toen uiteindelijk de Britten het Indiase subcontinent in handen hadden, was Calicut zelfs de hoofdstad. Hiervan is echter helaas niet veel meer te zien. Van een tweetal pieren die de Engelsen hadden aangelegd, staan alleen nog wat palen in het water van de Arabische zee.
Van de nalatenschap van de Arabieren is nog wel wat terug te vinden. Onder andere in het relatief grote aandeel moslims in de stad. Ook staat er nog een veertiende eeuwse moskee, de Mishqal Mosque. In 1340 gebouwd door een rijke handelaar uit Yemen, die zich in Kozhikode had gevestigd en vanuit hier met een vloot handeldreef met India, China, Yemen en Perzië. Het gebouw is niet in Perzische architectuur gebouwd, maar in de typische Kerala-stijl. In 1510 werd de moskee gedeeltelijk vernietigd tijdens een aanval van de Portugezen. De Zamorin (koning) van Calicut heeft toen hout uit zijn fort ter beschikking gesteld om de moskee te repareren.



Nog iets ouder dan de moskee, is de Tali Maha Shiva Kshetram tempel. Ook gebouwd in de 14e eeuw, door de Zamorin van Calicut. Er wordt gesuggereerd dat deze tempel zelfs de naamgever van de stad is. De oude naam zou zijn Koyil-kota (Koyil=tempel, Kota=burcht/fort in het Malayalam). Natuurlijk zijn we de tempel op gaan zoeken, maar helaas waren we niet gepast gekleed -Simon droeg niet zijn dhoti en ik had mijn westerse broek aan. Bovendien is de tempel niet toegankelijk voor niet-hindoes. Oja, we zijn weer terug in Kerala. Hier is men over het algemeen strenger in het toelaten van toeristen in de heiligdommen.
Midden in de stad ligt SM Street (SweetMeat Street), Mittayi Theruvu. Een smal maar zeer druk straatje, waar vol op gehandeld wordt in van alles en nog wat. De straat is de oudste handelsstraat van Kozhikode. In de middeleeuwen was dit de belangrijkste plaats om onder andere specerijen en zijde te verhandelen. Toen al liepen hier dus landgenoten rond. En dit is zo gebleven tot de Britten zich de stad eigen hebben gemaakt. Nu is het een toeristische hotspot met zijn kleine winkeltjes.
En wéér Tipu Sultan
De Zamorins van Calicut hadden op hun hoogtepunt het hele noorden van Kerala in handen. Met als gevolg dat ze gevochten hebben met veel omringende koninkrijken en heersers. Er heersten oorlogen met Travancore en Kochi en ze vochten met de Britten, Fransen, en Portugezen. Er werden bondgenootschappen gesloten met Venetie, Perzië en de Nederlanders. Onze voorouders hadden de Zamorins kennelijk zo goed geholpen, dat ze zelfs een handelsmonopolie aangeboden kregen, en land om warenhuizen te bouwen om hun handel in op te slaan.
In de 18e eeuw, werd Kozhikode aangevallen door Mysore, onder leiding van Hyder Ali. Zijn zoon Tipu -daar heb je hem weer- heeft bij een bezoek aan de regio een plaats aangewezen om een fort te bouwen. Op/in een heuvel langs de Chaliyar rivier zijn de restanten terug te vinden van de marinebasis van Tipu Sultan. Langzamerhand begint die man een obsessie te worden, dus we moesten wel op zoek naar de ruïnes. Bovenop de restanten van het fort is zo'n 150 jaar geleden een bungalow gebouwd. Het gebied is inmiddels wel veiliggesteld door de archeologische dienst, maar ze zijn nog niet echt toegekomen aan het uitgraven van de restanten. Wij hebben alleen een stukje van een gang gezien, maar er schijnt ook nog een put met een wenteltrap te zijn gevonden. En meerdere gangen, munten en gebruiksvoorwerpen.


De stranden van Kozhikode

De belangrijkste toeristische trekpleisters zijn tegenwoordig de stranden van Kozhikode. De stad ligt langgerekt langs de kust en heeft verschillende stranden. Langs het water ligt een schitterend aangelegde promenade waar diverse beeldhouwwerken staan. Een lange, vernieuwde pier die zo'n 600 meter de zee in steekt, eindigt in een uitzichtpunt waar je bij goed weer dolfijnen kunt spotten.
Er was tijdens ons bezoek aan Kozhikode water genoeg, naast de zee. De zomerregens zijn begonnen, voorbode van de moesson. Tijdens de busreis hiernaartoe hadden we al de nodige regen op ons dak gekregen. Maar tijdens ons verblijf heeft het ook iedere dag flink geregend. Gelukkig niet de hele dag. De buien waren wel heftig genoeg om putten de laten overlopen en het water kniehoog door de straten te laten stromen.
Reactie plaatsen
Reacties
Hier drijven ook stevige buien over, met als gevolg overstroomde straten!Jullie hebben weer veel interessante dingen gezien, nu maar een beetje uitrusten? Dik verdiend! Groetjes, Toos.