De laatste rondes van de Lok Sabha verkiezingen

   De verkiezingen in India zijn al geruime tijd geleden, op 19 april begonnen. De verkiezingen worden in zeven fasen gehouden, afhankelijk van de regio waarin mensen wonen. Veel staten, waaronder Kerala en Tamil Nadu hebben al gestemd, maar de uitslag is nog niet bekend gemaakt. De laatste stemmingen vinden plaats op 1 juni 2024. Een paar dagen daarna, op 4 juni wordt de uitslag van de verkiezingen bekend gemaakt. Als je de toonzetting van de campagnes bekijkt lijken de verkiezingen in India op die in veel andere landen: kandidaten vallen elkaar persoonlijk aan, luisteren niet naar elkaar, schreeuwen door elkaar heen, geven geen antwoord op de gestelde vragen, beschuldigen elkaar van corruptie en van alles nog wat. 

   De vijfde ronde van de verkiezingen vond plaats op 20 mei. In totaal 49 zetels stonden op het spel: Bihar (5), Jharkhand (3), Maharashtra (13), Odisha (5), Uttar Pradesh (14), West-Bengalen (7), Jammu en Kasjmir (1) en Ladakh (1). De meest in het oog springende strijd in de vijfde ronde was die in het district is Raebareli, waar de huidige BJP minister Dinesh Pratap Singh de strijd voerde tegen Rahul Ghandi, de leider van het INDIA-blok. In het Raebareli-district had Sonia Gandhi, de moeder van Rahul Ghandi, in 2019 gewonnen.  

     Gisteren (25 mei) werd er gestemd voor de zesde ronde. Er werd in 58 kiesdistricten gekozen. Bihar (8), Haryana (10), Jammu en Kasjmir (1), Jharkhand (4), Delhi (7), Odisha (6), Uttar Pradesh (14) en West-Bengalen (8). Er zijn dan ook vrijwel dagelijks opkomstcijfers en prognoses op TV en in de kranten. Dat zal vanaf nu ook wel zo blijven, want de zevende en laatste fase staat gepland voor zaterdag 1 juni. Tijdens deze fase staan er 57 kiesdistricten op het spel: Bihar (8), Himachal Pradesh (1), Jharkhand (4), Odisha (6), Punjab (13), Uttar Pradesh (13), West-Bengalen (9) en Chandigarh (1). In elk kiesdistrict wordt één winnende kandidaat gekozen. De kandidaat met de meeste stemmen in elk district vertegenwoordigt dat district in het Indiase parlement (Lok Sabha), er is geen vereiste voor een absolute meerderheid. Geregistreerde kiezers brengen hun stem uit met behulp van een elektronische stemmachine (EVM’s). Nadat iemand een stem heeft uitgebracht, wordt er inkt op de wijsvinger van de linkerhand aangebracht als teken dat de persoon al heeft gestemd.

   Het districtenstelsel in India lijkt sterk op het stelsel uit het Verenigd Koninkrijk (waar ook verkiezingen aanstaande zijn). Waar Nederland een representatieve democratie kent, kan het districtenstelsel ervoor zorgen dat een partij met een minderheid van het totaal aantal stemmen toch de meerderheid in het parlement krijgt. Kleine partijen hebben in een districtenstelsel veel minder kans op zetels. In 2019 haalde de BJP met 37,8% van het totaal aantal stemmen 303 van de 543 zetels in het parlement, genoeg voor een absolute meerderheid. Waar eerder deze maand de prognoses nog erg gunstig leken voor de Hindoe-nationalistische partij BJP van president Modi, lijken de laatste peilingen te duiden op een minder grote overwinning, of zelfs een uitslag waarbij het INDIA blok wint.   

Anti-bekeringswetten

   Hindutva (letterlijk “Hindoe-zijn”) is een politieke ideologie die pleit voor Hindoe-suprematie en streeft naar de transformatie van India, dat grondwettelijk een seculiere staat is, naar een etnisch-religieuze Hindoe-natie. Sinds premier Modi aan de macht is in India, is de situatie voor christenen en moslims in grote delen van het land verslechterd. De Hindutva-ideologie wordt steeds meer gepromoot. In 12 staten zijn er anti-bekeringswetten ingevoerd: Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan, Uttarakhand en Uttar Pradesh. Anti-bekeringswetten, ook wel bekend als vrijheid van godsdienstwetten, zijn wetten die zijn ontworpen om de bekering van de ene religie naar de andere te voorkomen of te verbieden. Deze wetten maken religieuze bekering door dwang of verleiding strafbaar. Op grond van deze wetten zijn de afgelopen jaren vooral in de staat Uttar Pradesh tientallen christenen gearresteerd, waaronder priesters. Deze wetten lijken in strijd met het recht op vrijheid van godsdienst dat is vastgelegd in de Indiase grondwet en in internationale mensenrechtenwetten zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

De oppositie

   Het INDIA-blok (Indian National Developmental Inclusive Alliance) is een alliantie van oppositiepartijen die is gevormd om de BJP te bestrijden. De Congres-partij van Rahul Gandhi is binnen het INDIA-blok de belangrijkste partij, maar het blok bestaat uit 26 partijen, waaronder 24 regionale partijen. De Congrespartij is momenteel aan de macht in vier staten: Karnataka, Rajasthan, Chhattisgarh en Himachal Pradesh. Daarnaast maakt de partij deel uit van regeringsallianties in Bihar, Tamil Nadu en Jharkhand. Het INDIA-blok heeft een aantal forse uitdagingen gekend, waaronder leiderschapskwesties en wisselende verkiezingsresultaten. In West Bengalen, Punjab en Kerala strijden kandidaten van verschillende INDIA-partijen zelfs tegen elkaar. Extra lastig is dat de deelnemende partijen en kandidaten zich uit de alliantie kunnen terugtrekken en naar de BJP overlopen. Dat is ook al een paar keer gebeurd.   

   Gandhi en Nehru worden in de Zuidelijke staten nog steeds als grote helden gezien, maar in de hindoe-nationalistische BJP van Modi beschuldigt hen van het bevorderen van een seculiere agenda die de Hindoe-cultuur en -tradities heeft ondermijnd. De BJP benadrukt ook de vermeende corruptie en inefficiëntie van de Congress-partij tijdens de heerschappij van de Nehru-Gandhi-dynastie. De BJP portretteert de Nehru-Gandhi-dynastie als een symbool van de oude politiek en wijst op de enorme economische vooruitgang die India onder Modi geboekt heeft.

   De Congres-partij benadrukt onder andere dat de inkomensongelijkheid in India enorm is toegenomen en dat de BJP geen aandacht heeft voor het arme deel van de bevolking. De claim dat de BJP heimelijk wordt gesponsord door Indiase multimiljardairs, zoals Gautam Adani en Mukesh Ambani, heeft de discussie over "vriendjeskapitalisme" in India flink aangewakkerd. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.