Dosas bakken in huize Fernandez

Gepubliceerd op 12 augustus 2024 om 16:32

    Zo langzamerhand gaan we de laatste week in. Van weken tellen naar dagen tellen. Afgelopen zaterdag waren we op bezoek bij Geo Fernandez en zijn gezin. Al lang geleden was afgesproken dat we daar zouden ontbijten en dat Jaklien zou leren dosa's bakken. Zo gezegd en zo gedaan. Rond kwart over negen bestelden we via Uber een tuktuk die ons reed naar het huis aan Popular Road, waar Geo met zijn gezin woont. De familie Fernandez woont in meerdere huizen vlak bij elkaar: in het huis naast hem woont de jongere broer van zijn vader, en tegenover hem woont ook familie. De naam Fernandez gaat terug naar Portugese roots. Geo woont daar met zijn ouders, zijn vrouw Karen en drie dochters, Claire, Haylen en Hester. 

   We kwamen zoals afgesproken rond kwart voor tien aan. Het dosa beslag stond al klaar. Het beslag voor dosa's moet ruim vantevoren gemaakt worden. Het wordt worden gemaakt van gemalen rijst, gram en een klein beetje zout en water. Na het verspreiden van een dunne laag beslag op een vlakke hete plaat wordt de dosa aan de bovenkant bestreken met ghee. Het maken van dosa's heeft verder wel wat weg van pannenkoeken bakken, maar de dosa wordt slechts eenzijdig gebakken, totdat hij aan de bovenkant knapperig begint te worden. De onderkant is dan lichtbruin. Je kunt een dosa eventueel beleggen met verschillende soorten "beleg", bijvoorbeeld met masala (gekruide aardappel) of met ui. Als je dit toevoegt klap je de dosa na het bakken dubbel.

   Het beslag van de dosa kun je ook gebruiken voor het maken van idly, een soort van gestoomde poffers, waar je weer een speciale idly-pan voor nodig hebt.

Appam bakken

   Appam is een ander ontbijtgerecht. Hier wordt gist aan het beslag toegevoegd, zodat de pannenkoekjes wat luchtiger worden. Appam wordt gebakken in een soort mini-wok, de appa chati, waardoor het midden dikker is dan de randen. Ook hier kun je vulling op doen, denk bijvoorbeeld aan tomaat en ui. Vervolgens wordt ook de andere kant van de appam gebakken. Zowel appam als dosa wordt vaak gegeten met een (groenten)curry, en met verschillende chutneys. Beide gerechten vormen een heerlijk begin van de dag.

   Na de brunch, zijn we nog bij de familie gebleven. De dochters van 9, 5 en 3 hebben voor ons gezongen en gedanst. En ze hebben ons een filmpje laten zien van een schoolproject van de middelste dochter en de eerste Communie van de oudste. De jongedames werden, na aanvankelijk verlegen te zijn geweest, steeds drukker en drukker. Vooral Hester, de jongste telg uit het gezin, is een boefje dat steeds de grenzen opzoekt. We zagen dat Geo een zeer liefhebbende vader is, die zijn handen vol heeft aan zijn dochters. Heel anders dan hoe hij overkomt op St. Albert's.

   Terwijl de dochters en ouders van Geo ons vermaakten, zorgden zijn vrouw Karen en hijzelf voor de lunch. Tegen half twee stond de tafel vol met diverse gerechten. Een lekkere groenten pulao, en ghee rice. Kipcurry en nog wat andere gerechten. Ze hebben echt moeite gedaan voor ons. Jaklien had al de wens om een kookboek met recepten uit Kerala te kopen. Na dit gezellige bezoek, hebben we die wens maar meteen in actie omgezet.

   Dicht bij de campus, bevindt zich een boekwinkel, wisten de Fathers ons te vertellen. En verdraaid.... daar zijn we dus het afgelopen half jaar ontelbare keren langs gelopen, zonder dat we het in de gaten hadden. Hoewel we weten dat we wat meer drie-dimensionaal naar gebouwen moeten kijken - dus naar de gevel, naar de bovenliggende verdieping(en) en naar achtergelegen gebouwen- zit dat nog helemaal niet in ons systeem. Deze boekwinkel lang op de tweede verdieping. Boven de Vodafone winkel die we al een paar keer bezocht hebben. En die ligt weer boven een restaurantje, waar we meerdere keren gegeten hebben.

   Hoe dan ook, uiteindelijk hebben we de boekenwinkel gevonden, en zijn we geslaagd in onze zoektocht naar een kookboek. Hopelijk lukt het nu om ook in Nederland enkele van de lekkere snacks, toetjes en gerechten te maken die we hier het afgelopen half jaar hebben geproefd. 

Reactie plaatsen

Reacties

Toos Bobgers-Vinken.
9 maanden geleden

Dat is heel mooi, zo'n bezoek bij de mensen thuis. En ook nog nieuwe kookkunsten leren! En met de recepten uit dat boek zijn jullie nog wel even bezig.Mooie week verder!

Marlou
9 maanden geleden

Het was mooi om op deze manier mee te kunnen krijgen wat jullie aan het doen waren en hoe het met jullie ging. Een hele goede afsluit week toegewenst!

Henk van Renssen
8 maanden geleden

Heerlijk veel bijzondere dingen beschrijven jullie. Wij misen de intensiteit van de ervaring, jammer genoeg. Belsust genoeg materiaal, oor een boek Hartelijk gegroet, Henk van Renssen

Liesbeth
8 maanden geleden

Lekker klinkt het verhaal over eten! Ik hoop dat het kookboek helpt om zelf Indiaas te leren koken. Hier in Canada wonen en leven veel oorspronkelijk Indiase mensen en zijn in elke stad wel Indiase restaurants.
Heerlijke maaltijden😀.
Goede thuisreis!